Tehtävä h2

Työympäristö

Käyttöjärjestelmä: Windows 7 professional service pack 1

Suoritin: Intel Core i5-2320 3.00 GHz

Muisti: 8 GT

Näytönohjain: Nvidia GTX 760

VirtualBox OS: Xubuntu 14.04 LTS amd64 desktop

 

Kuormittaminen

Aloitin asentamalla Xubuntu 14.04 LTS amd64 desktop virtual boxilla (512 MT muistia ja 8 GT levytilaa). Heti alkuun yritin ajaa päivityskomennon sudo apt-get update konsolissa, mutta sain vain error viestiä. Tätä hetken aikaa ihmeteltyäni tajusin että virustorjuntani estää kaikki VirtualBoxin yhteydet. Kun vihdoin sain yhteydet sallittua ja päivityskomennon ajettua, kokeilin kuormittaa konetta avaamalla Firefox selaimella monta välilehteä auki. Seuraavaksi kirjoitin konsoliin ’free’ komennon, jonka avulla pystyn muistinkäyttöä seuraamaan ja tulokset olivat seuraavanlaiset.

muistikäyttö_ennen
Muistikäyttö ennen selaimen aukaisua
muistikäyttö_jälkeen
Muistinkäyttö kun selamella on useampi välilehti auki

Kuvista voimme päätellä että muistinkäyttö on kasvanut huomattavasti, kun selain on auki. Tämän jälkeen kirjoitin konsoliin ’top’ komennon, jolla saa näkymään käynnissä olevat prosessit, sekä suoritin- ja muistinkäytön.

ennen
Ennen selamen avausta
jälkeen
Selaimen avauksen jälkeen

Näistä kuvista voimme havaita että suoritinkäyttö on noussut huomattavasti ja Firefox selain vie suurimman osan siitä (59,6%). Muistinkäyttö näyttää suurinpiirtein samalta kuin ’free’ komennolla.

Live usb-tikku

Latasin Xubuntu 14.04 LTS amd64 desktop levykuvan (http://xubuntu.org/getxubuntu/#lts). Tämän jälkeen latasin UNetbootin ohjelman (http://unetbootin.github.io/), jonka avulla asensin levykuvan muistitikulle.

unetboot

Asennuksen jälkeen vielä kokeilin kannettavallani että toimiiko tikku.

Lokin tulkitseminen

Aloitin kirjoittamalla konsoliin komennon ’tail -f /var/log/auth.log’, jolla pystyin seuraamaan loki tapahtumia. Seuraavaksi avasin uuden konsoli-ikkunan, johon sitten kirjoitin komennon ’sudo apt-get install supertux’. Loki tapahtumat olivat seuraavanlaiset.

loki

Tästä lokista voimme päätellä että on annettu sudo komento käyttäjän jani toimesta ja se komento on install eli ohjelman asennus komento. Seuraavaksi avautuu root käyttäjän sessio mikä tarkoittaa sitä että käyttäjällä jani on tarvittavat oikeudet suorittaa kyseinen komento.  Kolmannella rivillä sessio sulkeutuu. Neljännellä rivillä avautuu cron:sessio, josta en nopeasti googlettamalla löytänyt tarkkaa tietoa mikä se on, mutta ilmeisesti se ei liity tähän asennuskomennon suorittamiseen. Loput kaksi riviä liittyvätkin asennuksen valmistumiseen, ylempi avaa taas session, alempi kertoo että käyttäjä jani on hyväksynyt asennuksen painamalla ’y’ ja tiedostopolun minne ohjelma on asennettu.

Dr. Ali D:n luento

Mieleen painuvinta luennossa oli se kuinka helposti Ali pääsi käsiksi koulun tietoverkkoon ja yritys saada Mark Zuckerbergin tiedot pelkästää kopioimalla url. Luento yleisesti oli loistava, Dr. Ali on oikein hyvä luennoija ja hän selkeesti osaa asiansa. Käteen luennosta jäi halu kokeilla KaliLinuxia ja sen mukana tulevia ohjelmia. Lopetan Dr. Alia lainaten, ”Always monitor yourself”.

Lähteet

Linux palvelimena #2 – kuormitus ja analysointi

http://terokarvinen.com/

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s